Het antioxidant Q10 is terug te vinden in heel veel verzorgingsproducten. Want, het enzym gaat huidveroudering tegen. Maar wat is Q10 eigenlijk, en hoe werkt het?
18 oktober 2019

Q10 voor de huid

Het antioxidant Q10 is terug te vinden in heel veel verzorgingsproducten. Want, het enzym gaat huidveroudering tegen. Maar wat is Q10 eigenlijk, en hoe werkt het?

Q10 is een enzym waar we allemaal wel eens van gehoord hebben. Vaak wordt de stof genoemd als ingrediënt van een schoonheidsproduct, zoals bijvoorbeeld een nachtcrème, vanwege de positieve effecten die het enzym op de huid zou hebben. 


Wat is Q10 precies?

Het co-enzym Q10 staat in de wetenschappelijke en medische wereld ook wel bekend als ubiquinon. Q10 is een stof die het lichaam zelf aanmaakt en komt voor in (bijna) alle lichaamscellen. Q10 speelt een belangrijke rol in de energieproductie van cellen en als antioxidant is de stof sterk in het aanpakken van vrije radicalen. 

 

Wat doet Q10 voor de huid?

Q10 wordt vaak in verband gebracht met het tegengaan van de effecten van huidveroudering[1]. Ze pakken de vrije radicalen aan, die de huidcellen beschadigen en op deze manier voor huidveroudering zorgen. Naarmate je ouder wordt en je huid meer te verduren heeft met verschillende externe factoren, vermindert de hoeveelheid Q10 die van nature aanwezig is in het lichaam. Dit zorgt voor een ouder ogende huid die haar glans verliest. Maar, geen zorgen, de hoeveelheid Q10 is op verschillende manier aan te vullen, van binnenuit en van buitenaf. 

 

Q10 smeren en Q10 innemen 

De stof wordt allereerst heel goed opgenomen via de huid. Het smeren van een crème met Q10 kan de voorraad Q10 in de bovenste huidlagen dan ook goed aanvullen. Daarbij is het belangrijk om de fluctuerende hoeveelheid Q10 van binnenuit op pijl te houden. Van nature komt de stof al voor in veel voedingsmiddelen, hoewel het hierbij lastig in te schatten is in welke mate. Een aanvullend schoonheid supplement[2]kan hierbij ondersteuning bieden en de hoeveelheid Q10 in de lichaamseigen cellen van binnenuit aanvullen waardoor de huid weer kan stralen en gezond aanvoelt.   

 

Q10 en rimpels 

Huidveroudering en het ontstaan van rimpels wordt veroorzaakt door veel factoren, waaronder het proces van oxidatie. Oxidatie draagt namelijk bij aan de afbraak van collageen, een stof die de huid strak, fris en jong houdt. Q10 treedt als antioxidant op tegen deze oxidatie processen en voorkomt de afbraak van collageen. 

Kortom, producten die het co-enzym Q10 bevatten kunnen helpen bij het bestrijden van vroegtijdige huidveroudering en het ontstaan van nieuwe rimpels voorkomen. [1]Biodermal 

[1]Beauty Pearl 

Terug