Suiker. Een ingrediënt dat we, soms onbedoeld, erg veel kunnen eten. Een avondje snoepen op de bank is niemand onbekend. Maar, wat doet suiker nu eigenlijk met je huid?
28 oktober 2019

Dit doet suiker met je huid

Suiker. Een ingrediënt dat we, soms onbedoeld, erg veel kunnen eten. Een avondje snoepen op de bank is niemand onbekend. Maar, wat doet suiker nu eigenlijk met je huid?

Het is vaak lastig van de zoetigheden af te blijven, enerzijds natuurlijk omdat cake, taart of snoep heerlijk kan smaken maar ook mede omdat suiker een verslavende werking op het lichaam heeft. Suiker geeft namelijk een signaal af in de hersenen, waardoor er dopamine aangemaakt wordt en dopamine, geeft een gelukzalig gevoel. Maar, suiker is niet altijd gezond en kan een negatieve werking op de huid hebben. 

 

Wat doet suiker met je huid?

Een klein beetje theorie. Terwijl je aan het eten bent, zorgt je lichaam ervoor dat de koolhydraten die binnenkomen worden omgezet in suikers, zoals glucose en fructose. Dit staat gelijk aan energie. Een teveel aan suiker kan echter een andere reactie oproepen: glycatie, welke schadelijk kan zijn voor de huid. Bij glycatie kunnen suikerverbindingen met de eiwitten collageen en elastine gevormd worden, waardoor deze eiwitten beschadigd worden en de huid ze minder goed kan gebruiken[1]. Laten die twee nu net hele belangrijke huid eiwitten zijn, die zorgen voor een elastische, doorvoede en stralende huid. Te veel suiker consumptie heeft als gevolg dat de huid minder jong oogt en aanvoelt. 

 

Tips en tricks tegen het ouder worden van de huid door suiker

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: het proces van een ouder wordende huid door suiker kan niet helemaal voorkomen worden. Suiker bevindt zich namelijk in heel veel producten, ook gezonde producten zoals fruit. Wel kunnen we een aantal tips meegeven om de suikerinname laag te houden:

  1. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag. Op deze manier krijg je niet onnodig veel fruitsuikers binnen én zit je netjes op de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag. Fruit zit namelijk ook boordevol vitaminen en antioxidanten welke de huid juist kunnen ondersteunen en stralend houden. 
  2. Consumeer daarbij producten met resveratrol, dit is een een antioxidant. Dit antioxidant helpt om het glycatie-effect te verminderen en de huid jong te houden. Resveratrol zit bijvoorbeeld in: rode druiven, pinda’s en bosbessen. 
  3. Ook een handige tip: probeer minder producten met een hoge glycemische index te eten. Producten met een hoge glycemische index hebben namelijk snel effect op de bloedsuikerspiegel. Dit soort producten zijn bijvoorbeeld: chips, frisdranken en koekjes. 

 

 

 

 

Terug